Choď na obsah Choď na menu
 


Modlitba pod krizom

 Spolu bozkajme jeho rany; zbierajme kvapky jeho krvi; ošetrujme jeho hlboké rany; učešme jeho vlasy, nasiaknuté krvou; osušme jeho tvár od pľuvancov a faciek; obmyme jeho strýznené telo pokryté potupami; napojme sa krvou a vodou, ktorá vyteká z jeho prebodnutého boku. Prežívajme stále v duši jeho bolestné utrpenie. / don Gobbi Velky Piatok 1993/

 

„Kristus nás vykúpil spod kliatby zákona tým, že sa za nás stal kliatbou, lebo je napísané: „Prekliaty je každý, kto visí na dreve,“ aby v Kristovi Ježišovi prešlo Abrahámovo požehnanie na pohanov, aby sme skrze vieru dostali prisľúbeného Ducha“ (Gal 3, 13-14)

Ked myslime na kriz, neznamena to len drevo kriza, na ktory Jezisa pribili a na ktorom zomrel. Kriz je vyjadruje SMRT Jezisa,v ktorom je VITAZSTVO . a tedaj  miesto medzi nebom a zemom, kde sa deje  cosi  nepredstavitelne . Utrpenie a smrt cloveka, ake nikto nikdy nebude znasat co do velkosti utrpenia a jeho vyznamu.

https://www.youtube.com/watch?v=w13TYL1SQd4

Je miestom VYKUPENIA cloveka.  Hriech tu straca moc. Smrt tu straca moc.Jezis, nas Spasitel. Kriz je miesto, kde sa stretava svata Laska Boha a svata Spravodlivot.

Kriz , na ktorom Jezis umiera, je ten uholny kamen. Jezis na nom dokoncil svoje dielo spasy, ktore sa zacalo,ked sa Slovo stalo Telom. Dielo spasy ,ktore mystickym sposobom pokracuje  a je urcene  vsetkych. I ked nie vsetci  toto dielo Jezisa prijmu, aby sa zachranili.

Svätý a dôstojný kríž, drahé drevo, predivné znamenie,

na ktorom Pán Ježiš svojou smrťou premohol smrť, hriech a diabla a svojou krvou vykúpil svet,

ty si cennejší nad všetky drevá cédrovej hory,

lebo na tebe visel Život sveta,

na tebe zvíťazil Ježiš Kristus a

na tebe si podmanil svet svojou smrťou.
Klaniame sa Ti, Kriste, a dobrorečíme Ti, 

lebo si svet vykúpil svojím svätým krížom.

Odpustkova modlitba v postnom obdobi

Dobrý a preláskavý Ježišu, pred Tvojou tvárou padám na kolená a s celou vrúcnosťou duše Ťa prosím a žiadam: dobrotivo do môjho srdca vtlač city živej viery, nádeje a lásky, ako aj opravdivú ľútosť nad mojimi hriechmi a pevné odhodlanie ich napraviť. Dobrý Ježišu, s veľkým dojatím a bolesťou duše, uvažujem a rozjímam o Tvojich piatich ranách. Mám pred očami, čo o Tebe do tvojich úst vložil prorok Dávid: Prebodli mi ruky aj nohy, môžem si spočítať všetky svoje kosti (Ž 22,17)

Mark Haddad - The Crucifixion of Jesus Christ our Redeemer, Savannah, Georgia, copyright 2012.

 

14  A ako Mojžiš vyzdvihol hada na púšti, tak musí byť vyzdvihnutý aj Syn človeka,   15  aby každý, kto v neho verí, mal večný život.   16  Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nik, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život.   17  Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil.   18  Kto verí v neho, nie je odsúdený. Kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno jednorodeného Božieho Syna.   19  Súd je v tom, že svetlo prišlo na svet, ale ľudia milovali väčšmi tmu než svetlo, lebo ich skutky boli zlé.   20  Veď každý, kto robí zle, nenávidí svetlo a nejde na svetlo, aby jeho skutky nevyšli najavo.   21  Kto však koná pravdu, ide na svetlo, aby sa ukázalo, že jeho skutky sú vykonané v Bohu. 

Modlitba PRED KRIZOM Z DOZULE / Francuzsko/

/Dozule je miesto nedaleko Lisieux- svatyna sv.Terezky /

 

Boze, zmiluj sa nad vsetkymi, ktori sa ti ruhaju  a odpust im, lebo nevedia, co cinia.

Boze, zmiluj sa nad pohorsenim sveta a vyslobod ludi z ducha satana.

Boze, zmiluj sa nad vsetkymi, ktori pred tebou utekaju a prebud v nich tuzbu po SVATEJ EUCHARISTII.

Boze zmiluj sa, aby prislo Tvoje kralovstvo, ale spas ludi, dokial je cas.

Lebo na blizku je cas: HLA, JA UZ PRICHADZAM.

 

Prid, Pane Jezisu!

Po tejto  modlitbe sa modli jeden desiatok ruzenca.

Po nom sa pomodli invokacia:

Pane, rozlej poklady svojho milosrdenstva na cely svet!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Otec tak veľmi miloval svet, že mu daroval svojho jednorodeného Syna, aby svet bol skrze neho spasený. Ježiš sa obetuje ako cena vášho vykúpenia. Ježiš sa obetuje za vašu spásu. Ježiš umiera na kríži, aby celé ľudstvo dostalo dar jeho vykúpenia. V ukrižovanom Ježišovi vidíte živý obraz božského milosrdenstva Otca. Milosrdenstvo je to, čo vedie Otca, aby vám daroval svojho jednorodeného Syna. Milosrdenstvo je to, čo vedie Ježiša, aby sa obetoval za vás na kríži. Milosrdenstvo je to, čo zosiela na jeho božské telo všetky rany, údery a potupy tohto dňa. Hľaďte so mnou na jeho obetované telo, ako sa otvárajú nové púčiky jeho Božieho milosrdenstva. Skláňajte sa spolu so mnou, aby sme bozkávali vonné kvety milosrdenstva, ktoré vykvitajú z jeho utrpenia. Bozkávajme jeho telo, ktoré je samá rana; bozkávajme jeho hlavu, dopichanú hlbokými tŕňmi; bozkávajme jeho znetvorenú a doráňanú tvár; bozkávajme jeho ruky a nohy, prebodnuté klincami; bozkávajme jeho srdce, prebodnuté kopijou

Bozkávajme s láskou a bolesťou pravého Božieho Baránka, obetovaného na kríži za našu spásu. 

Všetkých pritiahnem k sebe (por. Jn 12, 32). Jeho láska, láska Spasiteľa a Vykupiteľa, priťahuje celé ľudstvo. Z nej sa rodí nové ľudstvo, vedené k dokonalému spoločenstvu života so svojím nebeským Otcom. Z jeho prebodnutého Srdca vyteká s vodou a krvou Božie milosrdenstvo: z neho sa rodí Cirkev a z neho pochádzajú sviatosti vašej spásy. A tak sa Božie milosrdenstvo stáva obranou nevinnosti malých, posilou pre silu mladých, oporou v slabosti veľkých, útechou v bolesti chudobných, odpustením vín hriešnikom, nádejou v úzkosti umierajúcich, spásou a životom pre všetkých. V Ježišovi, vyzdvihnutom od zeme na kríž, vidíte víťazstvo Božieho milosrdenstva v celom ľudstve, ktoré on vykúpil a spasil. Všetkých pritiahnem k sebe (por. Jn 12, 32).

/don Gobbi, Velky Piatok 1997/

 

Jezisove slova na krizi

 

1. Otce, odpust im, lebo nevedia, co robia.

2. Este dnes budes so mnou v raji.

3. Zena , hla tvoj syn. Hla, tvoja matka. / Jan a Panna Maria/

4. Moj Boze, moj Boze, preco si ma opustil.

5. Smadi ma.

6. Je dokonane.

7. Otce, do Tvojich ruk porucam svojho ducha.

 

KKC 2157 „Kresťan začína svoj deň, svoje modlitby a každú svoju činnosť znakom kríža »v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen«… Znak kríža nás posilňuje v pokušeniach a ťažkostiach.“

Per signum Crucis de inimícis nostris líbera nos, Deus noster.
Znamením Kríža, Bože náš, vysloboď nás od našich nepriateľov.

sv. Faustína : „Dnes večer, keď som písala o veľkom Božom milosrdenstve a o tom, aký osoh prinesie dušiam, vtrhol do cely diabol. S veľkou zúrivosťou schytil paraván a začal ho drviť a lámať. V prvom okamihu som sa trochu zľakla, ale hneď som urobila svojím krížikom znak svätého Kríža. Beštia sa hneď upokojila a zmizla.(Den 713)

Zo života sv. Rity z Cascie (1381 – 1457):
Sv. Rite sa často zjavoval diabol a hlasno zavíjal s cieľom, aby ju odtrhol od modlitby a meditácie. Všetky takéto diablove pokusy sv. Rita rýchlo marila znamením Kríža. Istého dňa priviedli k sv. Rite ženu, ktorá bola dlhé roky posadnutá diablom. Spolucítiac s touto ženou, ktorú diabol krutým spôsobom trápil a mučil, sv. Rita pozdvihla oči k nebu a pomodlila sa. Následne urobila na hlave ženy znamenie Kríža a v tej chvíli ju oslobodila od diabla, ktorý opúšťajúc úbohú ženu stonal a vydával strašné výkriky.

 

Zo života sv. Márie Magdalény de Pazzi (1566 – 1607): Táto svätá rehoľná sestra – karmelitánka z príkazu kňaza Augustína Campiho oslobodila posadnuté dievča. A to tak, že robiac na posadnutej dievčine znak sv. Kríža diablovi prikázala: „V mene Boha ti rozkazujem opustiť toto telo.“ Diabol z dievčiny hneď vyšiel a už sa ho nikdy neodvážil obťažovať.

 

Zo života sv. Margity Márii Alacoque (1647 – 1690):Sv. Margita vo svojej autobiografii napísala, ako sa jej raz po Spasiteľovej návšteve zjavil démon. Toto stretnutie opísala nasledovne: „Zjaviac sa v podobe strašného Maura, s očami svietiacimi ako žeravé uhlie a škrípajúc zubami mi povedal: »Nech je tvoje dielo prekliate, dolapím ťa a keď ťa potom budem mať vo svojich rukách pocítiš, čo som schopný urobiť; budem ťa zraňovať pri každej príležitosti.« Napriek tomu som nepociťovala strach, taká veľká bola vnútorná sila, ktorú som zakúšala,…lebo som mala pri sebe malý krucifix, do ktorého môj najdrahší Spasiteľ vlial moc víťaziť nad všetkými pekelnými úmyslami.“

 

 

DOKONANE JE VYKUPENIE LUDSTVA

 Dokonana je poslusnost voci Nebeskemu Otcovi. Naplnene su prorostva a predobrazy Stareho zakona.

Smrtelny zivot a utrpenie Vykupitela je ukonceny.

Spravodlivost Vecneho Otca je uzmierena a vina za hriech zaplatena.

DIELO VYKUPENIA dosiahlo najvyssie naplnenie. Ludske pokolenie je skrze Vykupitela znova obnovene. JEZIS JE VITAZ:

Pre vybudovanie cirkvi, ktora bude triumfovat ako teraz Jezis na krizi, su vybudovane zaklady. Tento zaklad bojujucej cirkvi nikto neznici.

Vsetky tieto tajomstva su obsiahnute v jednej vete: Je dokonane.

Preto potom Jezis  odporuca svojho ducha Otcovi a vypusta svojho ducha z tela. Skrze Boziu silu poslednych slov je uskutocnenen VITAZSTVO NAD LUCIFEROM a vsetkymi jeho pekelnymi duchmi.

Cele peklo spoznava, ze pokora a poslusnost Jezisa ich pychu a rebeliu voci Bohu , porazila. Tajomstvo vtelenia a vykupenia je naplnene. JEZIS JE VITAZ.

A Jezis po poslednom slove, v ktorom odporuca svojho ducha Nebeskemu Otcovi, vypusta ducha.  Uskutocnene je vitazstvo nad Nepriatelom Boha a cloveka. Pre celu vecnost. JEZIS JE VITAZ:

--------------------------------------------------

Pod krizom stoji MATKA a PANNA, neprekonatelne cista a neprekonatelne silna.

Matka bolestna.

Preziva muky Jezisove, ale onedlho prijme radost vzkriesenia.

-------

Svet, ktorý bol  – z hľadiska židovskej viery – rozdelený na dve časti, židov a pohanov, je skrze Kristov kríž zmierený; ten búra toto „rozdelenie“ (Ef 2, 14). Skrze Kristov kríž je celé ľudské pokolenie zmierené s Otcom.

....hodnota kríža nie je všetkým zrozumiteľná. I naďalej kríž zostáva „pre židov pohoršením a pre pohanov bláznovstvom“. Hodnota, múdrosť a moc kríža je pochopiteľná a zjavná iba tým, „čo sú na ceste spásy“ (1Kor 1, 18.23).

Kristus sa stal novým Adamom svojou smrťou a zrodil nás pre nový život svojou krvou (porov. Rim 5). Krstom dostávame účasť na Kristovej smrti; jeho kríž sa „naštepuje“ do pokrsteného, aby začal nový život v Duchu.

Svätý František Assiský považoval napríklad za „dokonalú radosť“ práve tú, ktorá plynula zo spodobnenia sa s Ukrižovaným a odmietaným Kristom

 

Sv. Apoštol Ján sa obyčajne zobrazuje ako mladý človek držiaci v rukách čašu, z ktorej sa plazí had, znak otravy. Pochádza to z legendy:jeden pohan dal sv. Jánovi čašu otráveného vína a sľúbil, že bude kresťanom, ak ju vypije a bude žiť. Sv. Ján urobil nad čašou znak sv. Kríža, vypil ju a nič mu neuškodilo. Pohan, ktorý sa na to pozeral sa dal pokrstiť.

 

Z podnetu rímskej cisárovnej sv. Heleny sa na začiatku 4. storočia sa začal v Jeruzaleme hľadať Spasiteľov svätý Kríž.  Našli sa tri kríže z Golgoty, totiž Spasiteľov a dvoch lotrov. Nebolo možné určiť, ktorý z nich patril Spasiteľovi. Vtedy z vnuknutia Božieho patriarcha sv. Makárius kázal prikladať ich na chorú sputanu chorobou na lôžko bolesti. Prvé dva neurobili žiaden zázrak, no prostredníctvom tretieho všemohúci Boh vyjavil svoju moc: chorú vyliečil a tak týmto zázrakom ukázal, že práve tento tretí kríž je Jeho svätým životodarným Krížom, skrze ktorý nás vykúpil

https://www.youtube.com/watch?v=lT6FpHqmO5Q

 

 

Drahocenný plodný Kríž,

ktorý nesieš sa svojich ramenách, Spasiteľ sveta!

Sladké spásne Drevo, na ktorom visí cena nášho vykúpenia.

Blahoslavený Kríž, posvätený veľkonočnou Obetou,

ktorá sa dnes na tebe prináša v jedinej, pre všetkých výkupnej a spásnej Obete!

/ z knihy don Gobbiho/

 

 

 

 

…to znamená – držať v rukách víťazstvo lásky…

Nechajme sa i my ako Ježišovi priatelia nadchýnať láskou ku krížu. Zastavenia na krížovej ceste a Ježišova smrť na kríži je pre nás lekcia ako prežívať svoje pozemské putovanie. Naša krížová cesta sa začína každé ráno. Mlčky prijaté odsúdenie, prijatie kríža, pády a vstávania, stretnutia, odpúšťanie, darovanie… Život má zmysel, ak ho žijeme v znamení kríža. V Máriinej škole sme pozvaní v jednoduchosti prežívať všednosť každého dňa s pohľadom upretým na kríž, ktorý je dopravnou značkou – ukazovateľom smeru na ceste obrátenia k večnosti

 

 

THE HOLY CROSS PRAYER

 

Oh Lord Almighty! You have suffered death at the cross for our sins. Oh Holy Cross of Jesus! be my true light. Oh Holy Cross of Jesus! fill my soul with good thoughts. Oh Holy Cross! help me in my salvation. Oh Holy Cross! safeguard me against unholy thoughts and worldly dangers that I may worship the Holy Cross of Jesus of Nazareth crucified. Have pity on me. Oh Holy Cross of Jesus! be my hope. Oh Holy Cross have mercy on me forever and ever. Amen.
In honor of the Precious Blood of Jesus and His fearful Death and Resurrection and His Glorification which leads to everlasting life. As true as Jesus is born on Christmas  and crucified on Good Friday. As true as St. Joseph and Nicodemus took Jesus down from the cross. As true as Jesus ascended into heaven. May He preserve me from my enemies both visible and invisible forever and ever. Amen.
Lord Almighty, into Your hands I give my soul and my body. Oh Lord Jesus! grant me strength to bear the cross as Yourself. Teach me to bear it with great humility that the Blessed Virgin may fill me with the Holy Spirit. Preserve my soul and lead it to life everlasting. Amen.



*This prayer was found in the sepulcher of the Lord Jesus in the year 1709 and was sent by the Pope to Emperor Charles on the eve of his departure to fight his enemies and by him sent to St. Michael in France. 


Whoever reads or wears it on him will never burn or drown nor will any poison have effect on him. He will never be a prisoner of war nor will he ever be vanquished. 


When a woman has labor pains, let her wear this prayer and she will immediately be delivered. And when the child is born, let her place this prayer on the right side of the child and he will be safely preserved from all accidents. 


Whoever carries this prayer with him will never have any epileptic attacks and if you see anyone having fits, place the prayer on his right side and he will be cured immediately. 


"Whoever writes this prayer for himself or for others I will bless, but whoever scoffs and laughs at it will be doomed", says the Lord.


When this prayer is in the house, the house will be safely guarded against thunder and lightning.


Whoever reads this prayer daily will be warned three days before his death by a Holy Sign of the Cross.


Let us pray the Holy Cross Prayer of the Lord Jesus Christ.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Prislubenia

(Jarka, 17. 10. 2018 6:25)

Prísľuby, ktoré dal Pán ctiteľom Svätého Kríža
Masima júna 22, 2018 Labels: Modlitba, Odporúčame, Sväté rany

1. Tým, ktorí kvetmi ozdobujú rozpätie, zavesené vo svojich bytoch či pracoviskách, získajú mnoho milostí a úspechov vo svojich povolaniach, dennej práci a v každom podujatí, vo svojom trápeniach a ťažkostiach dostanú rýchlu pomoc a útechu

2. Tí, ktorí v pokušeniach a zápasoch, hlavne v hneve na malú chvíľu zdvihnú svoje oči na Kríž, okamžite sa stanú pánmi nad sebou a víťazne vyviaznu z pokušenia v zápase s hriechom


3. Tí, ktorí denne štvrťhodinu sa zamýšľajú nad mojím utrpením na Kríži, zo začiatku budú trpezlivo znášať svoje trápenia a ťažkosti, po čase s radosťou

4. Tí, ktorí s hlbokou ľútosťou nad svojimi hriechmi sledujú Sväté Rany na Kríži, skoro pocítia odpor k hriechu

5. Tým, ktorí často, ale denne aspoň dvakrát obetujú môj trojhodinový smrteľný zápas na Kríži Nebeskému Otcovi ako zadosťučinenie za naše nedbalosti, ľahostajnosť a zanedbanie uskutočniť vnútorné božské vnuknutia, budú im skrátené zaslúžené tresty, alebo im tieto budú úplne odpustené v závislosti na tom, ako často tieto obetovania vykonávajú

6. Tí, ktorí sa so zbožnosťou a dôverou denne modlia Ruženec k Svätým Ranám a zároveň rozjímajú o mojom utrpení na Kríži, dostávajú milosti, že každú svoju povinnosť svedomito vykonajú a svojím príkladom pomôžu aj iným k podobnej horlivosti

7. Tí, ktorí iných nabádajú k úcte Svätého Kríža, mojej Drahocennej Krvi a Svätých Rán a rozširujú pobožnosť Ruženca Svätých rán, dosiahnu skoré vypočutie vo všetkých svojich záležitostiach a prosbách

8. Tí, ktorí sa po určitý čas denne pomodlia pobožnosť Krížovej cesty a túto obetujú za obrátenie hriešnikov, môžu prinavrátiť aj celé väčšie spoločenstvo v Cirkvi

9. Tí, ktorí vo svojom živote aspoň trikrát vyhľadajú môj Kríž a pod ním obetujú Nebeskému Otcovi moje utrpenie a zomieranie, moje Sväté Rany a Drahocennú Krv za svoje hriechy, budú mať peknú smrť, bez strachu a smrteľného boja

10. Tí, ktorí každý piatok o Tretej hodine popoludní cez štvrťhodinku úctivo rozjímajú pod Krížom o mojich mukách na Kríži, mojom zomieraní a v spojení s mojou Drahocennou Krvou, obetujú moje utrpenia Nebeskému Otcovi za svoje hriechy a za zomierajúcich tohto týždňa, dosiahne vysoký stupeň lásky a dokonalosti, a tak môžu mať istotu, že zlý duch im viac nemôže poškodiť ani na tele, ani na duši

Ruzenec ku Kristovym svatym ranam na krizi

(j., 23. 7. 2021 17:04)

ktory dal Pan Jezis ludstvu skrze sestru Martu:
Na kríž:

Ježiš Kristus, náš Božský Spasiteľ, buď k nám a celému svetu milostivý a milosrdný. Amen.

Na veľké zrnká:

Namiesto Otčenášov : Večný Otče! Obetujem Ti Sväté Rany nášho Pána Ježiša Krista, aby sa zahojili rany našich duší.

Na tri za sebou nasledujúce zrnká:


1. Svätý Otče, svätý Mocný, svätý Nesmrteľný Bože, zmiluj sa nad nami a nad celým svetom.

2. Buď nám milostivý, zľutuj sa nad nami, môj Ježišu, v dnešných nebezpečenstvách. Prikry nás svojou drahocennou Svätou Krvou. Amen.

3. Večný Otče! Ukáž nám svoje milosrdenstvo skrze Krv Ježiša Krista, Tvojho jednorodeného Syna! Amen.

V desiatke, na malých zrnkách namiesto Zdravasov

Môj Ježišu, skrze zásluhy svojich Svätých Rán, odpusť nám a buď k nám milosrdný!

Na záver:

Večný Otče! Ukáž nám svoje milosrdenstvo skrze Krv Ježiša Krista Tvojho syna! Amen.

https://doverujem-a-verim.blogspot.com/2019/01/dam-vam-milosti-ale-ziadam_17.html