Choď na obsah Choď na menu
 


 

Z katechézy svätého Jána Zlatoústeho o sile Kristovej krvi

Chceš poznať silu Kristovej krvi?
 

Vráťme sa k jej náznaku, pripomeňme si jej predobraz, čítajme dávne písma. Mojžiš hovorí: „Zabite jednoročného baránka a jeho krvou natrite dvere.“Čo to vravíš, Mojžiš? Môže vari krv ovce zachrániť rozumom obdareného človeka? Pravdaže, hovorí, no nie preto, že je krvou, ale preto, že naznačuje Pánovu krv.

Teraz sa teda nepriateľ stiahne oveľa skôr, keď uvidí už nie krv predobrazu na dverách, ale pravú krv žiariť na ústach veriacich, lebo ona posväcuje veraje Kristovho chrámu. Chceš poznať inú silu tejto krvi? Pozoruj, prosím, odkiaľ začala vytekať a z akého prameňa vytryskla. Zo samého kríža vyprýštila ponajprv, jej žriedlom bol Pánov bok. Lebo keď Ježiš zomrel a ešte visel na kríži, pristúpil vojak, kopijou mu prebodol bok a vytiekla z neho voda a krv; jedno symbolom krstu, druhé Eucharistie. Vojak otvoril bok, a tým otvoril stenu svätého chrámu, a ja som našiel prevzácny poklad a som šťastný, že som objavil skvelé bohatstvo.

Tak to bolo aj s tamtým baránkom: Židia zabili ovcu a ja som poznal ovocie obety.
„Z boku krv a voda.“ Poslucháč, prosím ťa, neprejdi tak ľahko ponad toto veľké tajomstvo. Ešte mi ostáva povedať niečo hlboké a tajomné. Povedal som, že tá voda a krv sú symbolom krstu a Eucharistie. Z nich vznikla svätá Cirkev kúpeľom znovuzrodenia a obnovou v Duchu Svätom, čiže skrze krst a Eucharistiu, ktoré akoby boli vzišli z boku.Teda Kristus zo svojho boku vybudoval Cirkev, tak ako z Adamovho boku vzišla manželka Eva.
Preto aj Pavol vyhlasuje: „Sme z jeho tela a z jeho kostí,“ pričom myslí na bok. Lebo ako z Adamovho boku stvoril Boh ženu, tak nám Kristus dal zo svojho boku vodu a krv a z nich vznikla Cirkev. A ako Boh otvoril bok spiaceho Adama, tak nám on hneď po smrti daroval vodu a krv.
Pozrite, ako si Kristus získal nevestu, pozrite, akým pokrmom nás živí! Z toho istého pokrmu sa rodíme aj živíme. Ako žena hnaná prirodzeným sklonom vytrvalo živí dieťa svojím mliekom a krvou, tak aj Kristus stále živí svojou krvou tých, ktorých znovuzrodil.

 

 

Modlitba / zo zositu Marie Valtorty r.1943/

Božská Krv, ktorá tryskáš na nás zo žíl vteleného Boha,
zostúp ako rieka spásy na otrávenú zem a na duše,
ktoré hriech robí podobnými malomocnému.
Hľa, ja ťa prijímam, Krv môjho Ježiša,
a vylievam ťa na Cirkev, na svet, na hriešnikov, na očistec.
Pomáhaj, posilňuj, očisťuj, zapaľuj, prenikaj, oplodňuj, božský Prameň života!
Kiež tvojmu toku nebráni moja ľahostajnosť a môj hriech.
Ale aj pre tých niekoľko málo, ktorí ťa milujú,
a pre to nesmierne množstvo tých, ktorí umierajú bez teba,
urýchli a rozlej na všetkých tento božský dážď,
nech s Tebou môžeme ísť s dôverou životom,
skrze teba nech sa nám dostane odpustenie v smrti,
s Tebou nech vojdeme do slávy tvojho kráľovstva. Amen