Choď na obsah Choď na menu
 


SLOVO BOZIE zdroj: www.kbs.sk

 

Utorok, 29. marca

Úryvok zo Svätého písma - Matúš 18, 21 - 35


Vtedy k nemu pristúpil Peter a povedal mu: „Pane, koľko ráz mám odpustiť svojmu bratovi, keď sa proti mne prehreší? Azda sedem ráz?“ Ježiš mu odpovedal: „Hovorím ti: Nie sedem ráz, ale sedemdesiatsedem ráz. Podobenstvo o nemilosrdnom sluhovi - Preto sa nebeské kráľovstvo podobá kráľovi, ktorý sa rozhodol vyúčtovať so svojimi sluhami. Keď začal účtovať, priviedli mu jedného, ktorý bol dlžen desaťtisíc talentov. Ale pretože nemal skadiaľ vrátiť, pán rozkázal predať jeho aj jeho ženu aj deti i všetko, čo mal, a dlh splatiť. Vtedy mu sluha padol k nohám a na kolenách ho prosil: „Pozhovej mi a všetko ti vrátim.“ A pán sa nad sluhom zľutoval, prepustil ho a odpustil mu aj dlžobu. No len čo ten sluha vyšiel, stretol sa so svojím spolusluhom, ktorý mu dlhoval sto denárov. Chytil ho pod krk a kričal: „Vráť, čo mi dlhuješ!“ Jeho spolusluha mu padol k nohám a prosil ho: „Pozhovej mi a dlžobu ti splatím.“ On však nechcel, ale odišiel a vrhol ho do žalára, kým dlh nesplatí. Keď jeho spolusluhovia videli, čo sa stalo, veľmi sa zarmútili. Išli a rozpovedali svojmu pánovi všetko, čo sa stalo. A tak si ho pán predvolal a povedal mu: „Zlý sluha, ja som ti odpustil celú dlžobu, pretože si ma prosil. Nemal si sa teda aj ty zľutovať nad svojím spolusluhom, ako som sa ja zľutoval nad tebou?“ A rozhnevaný pán ho vydal mučiteľom, kým nesplatí celú dlžobu. Tak aj môj nebeský Otec urobí vám, ak neodpustíte zo srdca každý svojmu bratovi.“

Meditácia


"Pozhovej mi a dlžobu ti splatím" (Mt 18, 26).Muž, ktorý zápasil s ťažkou ekonomickou situáciou, dostal poštou dve obálky. V jednej obálke bola ponuka na zníženie mesačnej splátky pri vracaní dlhu. A v druhej obálke bolo potvrdenie, že vyhral v lotérii desať miliónov dolárov. Povzdychol si, hodil potvrdenie o výhre do koša a začal si pripravovať papiere, aby zmenil podmienky pri splácaní dlhu.Neznie to absurdne? Ale v podstate je to presne to, čo urobil nemilosrdný sluha v dnešnom čítaní. Keď ho pán konfrontoval s tým, aký obrovský obnos peňazí mu dlhuje, vyžiadal si viac času na jeho splatenie. Ani sa nepokúsil poprosiť ho o nejakú inú možnosť. Jeho predstavivosť bola príliš obmedzená: dlh sa má jednoducho splatiť. Niet divu, že tieto striktné pravidlá použil aj pri vymáhaní dlhov u ostatných spolusluhov. Pravidlá sú pravidlá a musia sa dodržať!Je tu dobrá správa: vyhrali sme lotériu! V Kristovi boli zmyté všetky naše hriechy - úplne všetky. Keď k nemu kajúcne pristúpime, neoznámi nám, že nám dáva viac času na vynahradenie toho, čo sme spáchali. Nedá nám zoznam odporúčaní a ešte jednu šancu na záchranu. Nie, oddiali od nás hriech tak ďaleko, ako je vzdialený východ od západu (Ž 103, 12). Odplaví od nás naše previnenia a postaví nás na cestu slobody a víťazstva. A sľubuje nám, že pôjde s nami a pomôže nám.Nájdi si dnes čas a uvažuj nad štedrosťou tvojho nebeského Otca. Nech Duch Svätý rozmnoží tvoju predstavivosť, aby si si mohol predstaviť úplné odpustenie, nádej, že každý duchovný dlh bol bezpodmienečne zrušený. Nech toto prisľúbenie prenikne tvoje srdce a premení spôsob tvojho myslenia. Čím lepšie porozumieš Božiemu radikálnemu daru milosrdenstva, tým ľahšie odpustíš svojim blížnym. Neurob tú istú chybu, akú urobil nemilosrdný sluha! Pozeraj sa na milosrdného Otca a staneš sa rovnako milosrdný.


Otče, zahrň ma dnes svojím milosrdenstvom! Nech ma hlboko prenikne skutočnosť odpustenia, ktoré mi dávaš, a nech mi pomôže správať sa rovnako voči iným.